O nama

"Global Book" osnovan je 14. septembra 1992. godine. 


Imali smo pauzu od preko 10 godina, ali se vraćamo tamo gde smo stali.

Moć slobode, slobodnog čoveka, slobodnih ljudi i slobodnog tržišta, to je tema kojom smo se bavili, i kojom ćemo nastaviti da se bavimo.

Objaviljivali smo isključivo svetske bisere na zadatu temu.

Smatrali smo svojom misijom da se suprotstavimo državnoj proizvodnji "intelekta". Zaštićeni od svake konkurencije, državni miljenici izdavali su "visokoumne" knjižurine koje niko nije razumeo, ali su zato zvučale i izgledale jako pametno. 

Revoltirani, ponudili smo alternativu: male, šarene, nepretenciozne, "američke gluposti", koje nude kratka i prosta "rešenja", i koje čak i "glupi" čitalac može da razume. 

Objašnjenje našeg revolta napisano je u tekstu pod naslovom "Global Book" poziva, a čiji tekst možete naći ovde.

Od tad se mnogo toga promenilo.

U knjižarama odavno ima mnogo tankih i šarenih knjiga u kojima se sve može razumeti. To je lepo videti, ali više nije najvažnije.

Naš novi likovni identitet biće mnogo smireniji, a tankoća neće biti uslov za knjigu, mada će biti poželjna. Čitalac 21. veka nema mnogo vremena.

Intelektualna foliranja bilo koje vrste nemaju nikakvu šansu kod nas, bilo da se radi o knjigama o menadžmentu koje pišu profesori bez dana iskustva u biznisu, ili o ekonomskim "naučnicima" koji ni sami ne znaju šta znači to što govore.